A titok

A titok
Új
Értékelés:

Cikkszám: 978-615-6387-22-6

Dr. Kondorosi Ferenc, Sereg András / A titok
Bíbor Kiadó, Budapest, 2023, B5, 104p, puhakötés
ISBN 978-615-6387-22-6

Amilyen ősi vágya az embernek, hogy a körülötte lévő világot megismerje és alakítsa, olyan eredendő törekvése az is, hogy a különösen fontos megfigyeléseit elrejtse, illetve megtartsa. Az emberi együttélés során keletkezett titkok és a megvédésükre irányuló cselekedetek egyidősek velünk, az emberiséggel.

A titok valamely közösség, szervezet vagy intézmény működése során keletkezett olyan tény, információ vagy adat, amelynek megóvásához az adott szervezet tárgyilagos mérlegelés szerint is nyomós érdeke fűződik, amelynek nyilvánosságra hozatala sértheti az adott szervezet érdekeit. Titoknak minősül az az információ vagy adat is, amelynek megőrzése valamely természetes vagy jogi személy érdekkörében keletkezett és védelme feltétlenül indokolt.

A titok az emberiség hajnalán még eljárásokat, kultuszokat jelentett, ma azonban a titkoknak van kultusza: szabályozottsága, szigorú processzusai.

Léteznek titkai, s e titkok védelmére irányuló szervezetei az államnak is, de külön titokrendszere van az egyes hivatásrendeknek (orvosi-, ügyvédi)-, s külön világot képez a gyónási titok.

Ár: 4 800 Ft
+ Véleményt írok
A termékhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!