Miért MISKOLC?

Miért MISKOLC?
Raktáron
Értékelés:

Cikkszám: 978-615-5536-51-9

Miért MISKOLC?/ Fedor Vilmos - Miskolc: Bíbor Kiadó, 2017, 160p, B/5, kartonált,
ISBN 978-615-5536-51-9 

MIÉRT MISKOLC?

Voltam zenész, kísérletvezető, termelésfejlesztő, politikus. Van két és fél diplomám, vagy lehet, hogy több, nem sokat számít. Régen írtam verseket, meg zenéket, főleg arról, ami akkor bennem élt.

Hol gitár, hol meg hegedű volt a kezemben.

Ha énekeltünk, meghallották a verseinket, vágyainkat, érezték, hogy mást akarunk.

Voltam alpolgármester is. Csináltam néhány jó dolgot, a Szinva teraszt, a szerelmesek hídját, a kandelábereket, néhány sikeres fesztivált, régiségvásárt meg hasonlókat. Nagyszerű emberekkel dolgozhattam együtt. Jó időszak volt. Sok díjam van a fiókban, gyerekeim vitrinbe akarják rakni. Mondtam nekik, majd csak velem együtt. Ebben maradtunk.

A Vörösmarty utcai házat, ahol születtem, már hiába keresem, eltűnt valamikor a hetvenes években. Lebontották. Persze a család már jóval korábban kiköltözött Miskolc külvárosába, oda, ahol ma is élek.

Anyám is itt született. Az apám csak azért Amerikában, mert a vállalkozó kedvű nagyapám „kitántorgott” százhúsz évvel ezelőtt. Az elkeseredés elvitte, a szíve visszahozta. Mert jó ez a város. Hát így vagyok én is. Sokszor elmentem és mindig visszajöttem.

Az eszem vitt, a szívem visszahozott. Amikor a város múltjáról írok, talán az emlékeimben élő várost keresem, gyerekkorom fekete-fehér díszleteit. Valami furcsa visszavágyódás ez oda, ahonnan elindultam. Mint az aszfaltcsíkokból időről időre sarjadzó élet, olyan ez.

A magok, melyeket anyám ültetett agyamba, egyszer csak élni kezdtek. Mára ajtókat nyitogató, szekrénybe zárt emlékek között kutató, régi filmtekercseket fény felé tartó, sorsokon elgondolkodó, temetők csendjét kihallgató, folyton kereső ember lettem.

Túl sok az árnyék ebben a városban, ezért döntöttem úgy, hogy a fényről fogok írni. Miskolc ezernyi titkát csak elhullajtotta az emlékezet, hogy egyszer újra megtaláljuk őket. Amint felemeljük és markunkban tartjuk, máris fényesedni kezdenek.

 

 Fedor Vilmos

Ár: 3 780 Ft
+ Véleményt írok
A termékhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!