Quintessence – 2016 A Pálinka Világa

Quintessence – 2016 A Pálinka Világa
Értékelés:

Cikkszám: 978-615-80606-0-8

Quintessence – 2016 A Pálinka Világa

Szerkesztette: Takács László.
Társszerkesztő, szakmai lektor: Dr. Panyik Gáborné – Vértes Tibor.
Szerzők: Aradi Péter, Csendes Zsolt, Dúl Udó, Gyuris Péter, Takács László.
A pálinkákat ételekhez társította: Szik Mátyás.

Kiadó: Ongai Kulturális Egyesület, Onga, 2016, 250p, keménytáblás,
ISBN 978-615-80606-0-8

Fogy. ár: 5800.-Ft

A kötet megjelenésével egy küllemében és tartalmában is elegáns, igényes, szakmailag megalapozott újszerű könyvsorozat indul el önálló útján. A „Quintessence Pálinkás Könyvek” a jövőben is minden évben megújulva, bővülve, idővel tematizálva hozzájárulnak a pálinkakultúra sokirányú fejlődéséhez.

Jelen ‒ múlt ‒ jövő! A könyv e három fejezet mentén tagolódik: I. Gyökerek ‒ múlt, II. Értékek – jelen, III. Lehetőségek – jövő.

E hármas egységben a gasztrovilág megszállott ínyenceitől kezdve, a pálinka előállításával foglalkozó szakembereken át, egészen e nevezetes hungaricumunk kultúrtörténete iránt érdeklődő olvasóig és az egyszerű pálinka fogyasztóig mindenki talál a maga számára érdekes, eddig nem ismert epizódokat, útmutatókat vagy épp tanácsokat. Olyan szakmai ismereteket, ami továbbgondolásra érdemes, ami pozitívan befolyásolja a pálinkáról alkotott összképet határon innen és túl, ami elősegíti a minőségi pálinkakészítés és fogyasztás felnőttkorba lépését.

A Gyökerek ‒ múlt fejezetben a teljesség igénye nélkül szerettük volna bemutatni azt a változatosságot, ami a pálinka kultúrtörténetének múltját feltáró forrásanyag sokszínűségére jellemző. Igyekeztünk úgy kiválasztani a regesztákat, hogy azok lehetőség szerint felöleljék a pálinka művelődés-, gazdaság- és társadalomtörténetének egy-egy fontos epizódját.

Az Értékek – jelen fejezetben az idei Quintessence Pálinkaverseny kereskedelmi főzdéi által forgalmazott pálinkák legjavát, azok aranyérmes tételeit mutatjuk be, mint a jelen értékeit kiemelkedően megtestesítő, reprezentáló, a nagyközönség számára is hozzáférhető termékeket. S mivel évek óta rendszeresen, egyre nagyobb számban érkeznek a megmérettetésre külhoni nevezések is, fontosnak tartottuk, hogy a pálinkák, párlatok értékelése angolul is megjelenjen. A Quintessence Pálinkaverseny az elmúlt években nem csak Magyarország, de egész Közép-Európa legnagyobb pálinka/párlat megmérettetésévé nőtte ki magát. Újszerű kezdeményezésként a pálinkák, párlatok bemutatását kiegészítettük Magyarország örökös sommelier bajnokának, Szik Mátyásnak az ajánlásával, hogy az egyes termékeket a mai top gasztrokultúrában leginkább milyen ételekhez fogyasszuk, hogy az aromák, illatok és ízek tökéletes összhangban legyenek, hogy fogyasztásuk semmihez sem hasonlítható gasztronómiai élményt biztosítson minden fogyasztónak.

A Lehetőségek – jövő fejezet a szűkebb pálinkás szakmának, de a szélesebb közönségnek is konkrét szakmai ismereteket nyújt, hogy a pálinkák még jobbak legyenek, az olvasók, a pálinkát készítők szakmai ismeretei bővüljenek. Ez alkalommal a fahordós érlelésről, az alma és a som gyümölcsök pálinkakészítés során lehetséges tudatosabb felhasználásáról tájékozódhatnak a tisztelt olvasók.

Takács László

szerkesztő, a Quintessence Pálinka- és Párlatverseny versenyigazgatója

Ár: 5 800 Ft
+ Véleményt írok
A termékhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!