Quintessence - 2018 a Pálinka világa
Szerkesztette: Takács László
Szerzők: Csendes Zsolt, Dúl Údó, Hegedűs Mónia, Takács László
Kiadó: Ongai Kulturális Egyesület, Onga, 2018, 290p, keménytáblás
ISSN:2498-8626
Fogy. ár: 5800.-
A Quintessence Pálinkás Könyvek harmadik kötete - a korábban megjelent két kötethez hasonlóan - szintén három fejezetre tagolódik: I. Gyökerek - múlt, II. Értékek - jelen, III. Lehetőségek - jövő.
A Gyökerek - múlt fejezetben olyan forrásokat válogattunk össze, amelyek szorosan kapcsolódnak a XIX-XX. század fordulójának pálinkafőző berendezéseihez, szokásaihoz. Mai szemmel érdekes lehet a korabeli tervezési és kivitelezési elképzelések összehasonlítása a napjainkban elterjedt modern lepárló berendezésekkel és a gyakorlatban alkalmazott desztillálási elméletekkel.
Az Értékek - jelen fejezetben a 2018. évi Quintessence Pálinkaverseny azon aranyérmes kereskedelmi tételét mutatjuk be - magyar és angol nyelven - , melyek a pálinkabarát fogyasztók számára hozzáférhetőek, illetve a jelen értékeit kiemelkedően megtestesítik és reprezentálják.
A Lehetőségek - jövő fejezetben a 2016-ban megjelent fahordós érlelésről szóló tanulmány második részében az érlelés konkrét kutatási eredményeiről tájékozódhatnak a tisztelt olvasók. A fejezet másik tanulmánya a csonthéjas gyümölcsökből készített pálinkák legalapvetőbb fajtasajátosságait veszi számba, kitérve a versenyeken legtöbbször nevezett fajtatiszta pálinkák egyedi jellemzőire is. Bátor és egyedülálló vállakozás ez, hiszen a pálinkaversenyeken az utóbbi években megsokszorozódott, ugrásszerűen megnőtt a fajta tiszta gyümölcspálinkák és az egzotikus gyümölcsökből készült párlatok száma. Ezek fajtajellegéről, jellemző karakteréről pedig alig vagy egyáltalán nem ejtenek szót a közkézen forgó szakmai kiadványok és könyvek.