Quintessence - 2022 a Pálinka világa
Szerkesztette: Takács László
Szerzők: Balogh Ádám, Dúl Udó Endre, Fatjona Fejzullahu, Kun-Farkas Gabriella, Kun SZilárd, Takács László, Turi Zsolt, Ujszászi Rajmund
Kiadó: Ongai Kulturális Egyesület, Onga, 2022, 250p
ISSN 2498-8626
Fogy. ár: 5000.-
A Quintessence Pálinkás Könyvek hatodik kötetének Gyökerek - múlt fejezetében a Kádár-korszak tilos pálinkafőzés és a szeszfőzdék pénzügyőri ellenőrzésének gyakorlatát boncolgatjuk. A pénzügyőri leleplezési technikák mellett számos fotó, kép segítségével betekintést nyerhetünk a korszak pálinkával kapcsolatos gondolkodásába.
Az Értékek - jelen fejezetben a 2022. évi Quintessence aranyérmes kereskedelmi tételeit mutatjuk be magyar és angol nyelve. Megismerhetik az aranyérmet elért magán és bérfőzetett tételeket előállító személyeket is.
A Lehetőségek - jövő fejezetben előbb a borászatban már alkalmazott többkomponensű élesztők anyagcsere-tevékenységét vizsgáljuk a gyümölcscefrében. Ezen nem-Saccharomyces élesztők leírásaik alapján érzékelhető mértékben befolyásolhatják a késztermék érzékszervi jellemzőit, és így gyümölcsösebb és gazdagabb ízvilágot alakíthatnak ki. Egy másik tanulmányban a bioreguláció szerepének vizsgálata került gorcső alá a gyümölcscefre erjesztése során, amikor is a cefre savvédelme történhet megfelelő savak adagolásával vagy bioreguláció útján olyan mikroorganizmusok alkalmazásával, amelyek gyors szaporodási képességgel és erőteljes savtermeléssel (elsősorban tejsav) rendelkeznek. Ez a megoldás újdonságot jelenthet a savvédelem kialakításában, ugyanakkor mivel egy kevert kultúrás erjesztés valósul meg a cefre aroma összetételnek a növekedése is várható tőle. A fejezet harmadik tanulmányában összefoglaljuk a fahordós érlelés pálinkakészítésben lehetséges tudatosabb alkalmazásának lehetőségeit.
A Függelékben a XII. Quintessence megmérettetés 2022 adatait és eredményeit tesszük közzé.