Quintessence - 2023 a Pálinka világa
Szerkesztette: Takács László
Szerzők: Kun-Farkas Gabriella, Kun SZilárd, Lovassy György, Dr. Manfred Gössinger, Szőka Bálint, Takács László, Turi Zsolt
Kiadó: Ongai Kulturális Egyesület, Onga, 2023, 258p
A Quintessence pálinkás könyvek hetedik kötetének Gyökerek - múlt fejezetében ezúttal a Horthy-korszak pálinkafőzés és ellenőrzésének történetét boncolgatja Turi Zsolt. A tilos főzések és azok pénzügyőri leleplezési technikák mellett számos fotó és újságcikk segítségével nyerhetünk betekintést a korszak pálinkával kapcsolatos gondolkodásába.
Az Értékek - jelen fejezetben a 2023. évi Quintessence Pálinka- és Párlatverseny aranyérmes kereskedelmi tételeit mutatjuk be magyar és angol nyelven, melyek a jelen értékeit kiemelkedően megtestesítik és reprezentálják. Megismerhetik Közép-Európa legnagyobb pálinkás megmérettetésén az aranyérmet elért magán és bérfőzetett tételeket előállító személyeket is.
A Lehetőségek - jövő fejezetben előbb a tápanyag-kiegészítés szerepének kérdéskörét vizsgáljuk a gyümölcspárlat-készítés során - Kun Szilárd és Kun-Farkas Gabriella által -, majd a gyümölcspárlatok metanol tartalmának a csökkentéséről olvasható egy tanulmány Lovassy György tollából. A könyvsorozatunk történetében először mutatkozik be egy osztrák szerző, dr. Manfred Gössinger, aki kutatási eredményeit összegezve arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyümölcslepárlás során a vezetőképesség mérése mennyire kifizetődő. A fejezet negyedik tanulmányában Szőke Bálint néhány kertvárosi vadontermő gyümölcsből készült pálinka jellemzőit mutatja be.
A Függelékben a XIII. Quintessence megmérettetés 2023 adatait és eredményeit tesszük közzé. A fotók a versenyre nevezett tételekhez kötődő értékelő/bíráló zsűrizésen, illetve a februárban megrendezésre került debreceni díjkiosztó gálán készültek.