Egy per - két évtized

Egy per - két évtized
Értékelés:

Cikkszám: 978-615-80202-3-7

Egy per - két évtized / DR. ZANG - Budapest: Civil Akadémia, 2017, 200p, B/5, keménytáblás
ISBN 978-615-80202-3-7

Az irodalmi hagyomány szerint illik megindokolni, mire is törekedett a szerző/kiadó, miért is jelent meg ez a cseppet sem könnyű olvasmány. Egy 19 évig folyt (még ha folyt volna, de sokszor csak döcögött, s hosszasan várt egy-egy állomáson) per már önmagában a jogalkalmazás szégyene, botrány, s nemzetközi fórumokért kiált.
A hosszasan húzódó per "sértettje" - vigyázat, polgári perről van szó, itt a felperes és az alperes a szereplők - elbeszélésében és tárgyilagos szakmai elemzéssel körítve olvashatjuk a per történetét és legfontosabb dokumentumait.
A könyvet nem a bosszú, nem a késedelem miatt sérelmet szenvedett peres fél érthető indulatai inspirálták. A jogi publicisztika műfajában megírt mű hiánypótló is annyiban, hogy nem csupán pertörténet, hiszen nem marad adós az eljárásjogi, szervezeti, intézményi összefüggések bemutatásával sem. A kötet ezért lényeges adalék a jogszociológia megtorpanni látszó kutatásaihoz.
A mű nem tankönyv, de a szakmai igényesség, a tudományos objektivitás igényével felvállalja a tanító küldetést.
Ajánljuk jogalkotóknak, jogalkalmazóknak, a jogot tanulóknak és a jogkereső közönségnek.
Még egy kérdésben tartozunk magyarázattal az olvasónak. Nyilvánvaló, hogy a szerző neve - Dr. Zang - álnév. Dr. Zang azért választotta a távoli civilizáció e jeles képviselőjének nevét, mert nem titkoltan ezzel is üzen. Konfuciusz mai leszármazottjainak világában nem szokás, nem divat, nem gyakorlat 20 évig pereskedni (egyáltalában pereskedni sem). A nagy vitákat az erkölcs, a hagyományok, a szokások megtartó ereje, a tapasztalt, idősebb családtagok, a feltétlen tekintélyt élvező főnökök döntései rendezik. Ebben a kultúrában van helye, becsülete a kimondott szónak, az ígéretnek. De mindez a családot, a nagyobb közösséget, a társadalmat összetartó értékek tartósságán, a jogi tudományosság nyelvén úgy mondanánk, a normastabilitáson múlik.
Dr. Zang tanulmányai szerint a harmonikus társadalom, az erkölcsös, segítőkész állam és az illemtudó polgár magatartási követelményei akkor érvényesülnek, ha mindenki odafigyel másokra, őszinte másokkal és gyakorolja a zsen (az emberiesség) erényét.
Álom ez itt, ahol 19 évig tart(hat) egy per, no jó, nevezzük elegánsabban jogvitának.

Ár: 3 240 Ft
+ Véleményt írok
A termékhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!