MenüBelépek
Bíbor Kiadó könyvkiadó és online könyváruház

Termékkategóriák

Bíbor Kiadó

Jogi alapfogalmak

Jogi alapfogalmak
Raktáron
Értékelés:

Cikkszám: 978-963-9988-47-7

Szabó Miklós / Jogi alapfogalmak

Miskolc, Bíbor Kiadó Bt., 2012, B/5, 253p,
ISBN: 978-963-9988-47-7
ISSN: 1219-8471


Kötetünk három fő részből áll. Az első rész a jog statikáját tekinti át: azt, ahogy a jog intézményrendszere a legelemibb építőkövekből, a jogi normákból felépül, s a legkülönfélébb szinteken – a jogintézmények, jogágak, jogrendszerek, jogcsaládok szintjén – megszerveződik.
A második rész a jog dinamikájával foglalkozik. Itt azt a szempontot vezetjük be, hogy egyrészt a jog anyaga nem egyszer s mindenkorra adott, hanem folyamatos változás alatt áll, másrészt pedig a jog valamire „való”, valamilyen funkciót betölt a társadalmi összműködés egészében. Megismerkedünk tehát a főbb jogképződési módokkal, a jog érvényesülésének csatornáival, s azokkal a jelenségekkel, amelyekben a jog szabályozó funkciója beteljesül: a jogviszonyokkal és a jogi felelősséggel.
Végezetül a harmadik rész a jog struktúrája felé irányítja a figyelmet, azon erő felé tehát, amely a jog egész intézményrendszerét meghatározza. Ez az erő: az állam. Ahogy a jogról szólva a modern jogrendszerekről beszélünk – melyek egyenrangú tagja a magyar jogrendszer is –, úgy az állam vizsgálata is a napjainkban uralkodó modern államra korlátozódik. Áttekintjük ennek keletkezés- és fejlődéstörténetét, szervezetrendszere felépülésének meghatározó tényezőit, s a sokféle állami berendezkedés között rendet teremtő osztályozás szempontjait. Az időközben bekövetkezett jogszabályi változások és az Európai Unió tagságának elnyerése módosításokat tett szükségessé a használt fogalmakban, a jogintézményekben, s a hivatkozásokban – ezek az új kiadás fejleményei.

Ár: 4 990 Ft
+ Véleményt írok
A termékhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Kapcsolat

Tel/fax: +36-46/320-800
E-mail: bibor.kiado@gmail.com

Könyvek személyes átvételének helye:
Bíbor Fotólabor
Miskolc, Széchenyi u. 111. fsz.
(Centrum Áruház)