Vallás és kormányzat Kínában

Vallás és kormányzat Kínában
Értékelés:

Cikkszám: 978-615-5536-18-2

Vallás és kormányzat Kínában
A bölcseleti filozófiai-vallási rendszer hatása a XXI. századi kínai politikai rendszerre - Kasznár Attila

Miskolc, Bíbor Kiadó, 2016, méret: A/5 (álló), terjedelem: 210 oldal, illusztráció: 1-2 ábra, nyomat: 1+1 szín, kötészet: ragasztott papírkötés
ISBN 978-615-5536-18-2

Fogyasztói ár: 2 490 Ft

Az olvasó egy olyan művet tart a kezében, amely Magyarországon teljesen új aspektusból kívánja megközelíteni a Kínai Népköztársaság belső politikai és társadalmi viszonyait, miközben kitekintést enged a sajátos környezetből eredő nemzetközi pozíciókra is.

A szerző – akinek pályafutását évek óta figyelemmel kísérem – ezáltal túllép egy ország vallási- filozófiai szempontból vizsgált államberendezkedésének puszta bemutatásán, és biztonságpolitika dimenziójába helyezi írását. A monográfia kiterjedten, gyakorlati példákon is elemzi a klasszikus kínai irányzatok, elsősorban a konfucianizmus és az ezzel kombinált kínai tipusú kommunizmus által az ázsiai országban teremtett belpolitika sajátosságait, kiemelve a család, mint társadalmi alapelem szerepét.

A klasszikus filozófia és a modern politika párhuzamba állításával, a tehetséges politológus rámutat a kínai állam korábban a magyar tudományos életben feltáratlanul maradt potenciáljaira, amelyek eredményeként a Kínai Népköztársaság a világ vezető államai közé emelkedhetett, egyben alternatívát is mutat az ázsiai állam jövőbeni bel- és külpolitikai viszonyainak, nagyhatalmi státuszának alakulási lehetőségeit illetően.

Ajánlom Kasznár Attila írását mindazon érdeklődőknek, akiket vonz a biztonságpolitika és az egzotikumokkal teli Ázsia.

Nógrádi György
 

Kasznár Attila a Miskolci Egyetemen szerzett kitüntetéses politikatudományi oklevelet, ezt követően pedig a Pécsi Tudományegyetemen doktorált. A globális biztonságpolitika kérdéseivel 2001 óta foglalkozik. Kutatói tevékenysége középpontjában a kezdetektől fogva a Kínai Népköztársaság politikai rendszere, illetve az ország vallási- filozófiai berendezkedése közötti reláció, valamint az ebből adódó bel- és külpolitikai sajátosságok és a nemzetközi politikai folyamatok állnak. Oktatói ténykedése elsősorban a Miskolci Egyetem Politikatudományi Intézetéhez köthető, ahol 2011 óta vesz részt a intézet életében, de korábban a Pécsi, valamint a Szegedi Tudományegyetem meghívott oktatója is volt.

 

Ár: 2 490 Ft
+ Véleményt írok
A termékhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!