Logica Magna

Logica Magna
Raktáron
Értékelés:

Cikkszám: 978-963-999882-8

Szabó Miklós / LogicaMagna utzások a logka világában
Miskolc, Bíbor Kiadó, 2014,
B/5, ragasztott, 212p,
ISBN 978-963-9988-82-8
ISSN 1219-8471

Fogy. ár: 2940.-Ft

Ha kötet címét, s azon keresztül a tematikáját meg kívánjuk magyarázni
(márpedig ez szükségesnek látszik), akkor egy kicsit távolról kell kezdenünk.
A ‘logica magna’ („nagylogika” vagy „nagy logika”) kifejezés Paulus
Venetus (Velencei Pál) könyvének címéből származik, s az arisztotelészi alapszöveg kommentárokkal kibővített, továbbfejlesztett korpuszára, vagyis a logika tudományának egészére utalt Ha van logica magna, van párja is: a logica parva. Ez utóbbi az arisztotelészi logika kézikönyv- vagy tankönyvszerű összefoglalása, a középkorban elterjedt summulae logicale című vagy műfajú könyvek közé tartozik.
Használatos volt a logica minor és párja, a ‘logica maior’ is (pl. Juan de Ulloa, Róma, 1712). Az utóbbival a szigorú, formális logikán túlmutató, egy tárgyról való értekezés vagy vita technikájának, vagyis az érvelésnek a felépítésére is vállalkozó, tehát a dialektikát, sőt némileg a retorikát is befogadó, tágan felfogott logikát értették – ami ismét a teljes (s nem csak a formális) arisztotelészi logikai hagyománynak a ‘logika’ címszava alá sorolására utal.
A következőkben a ‘logica magna’ mindkét jelentésárnyalatát érvényesíteni kívánjuk. Egyrészt érzékeltetni szeretnénk, hogy milyen nagy, milyen hatalmas a logika birodalma. ...

Ár: 4 190 Ft
+ Véleményt írok
A termékhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!